Wiara i Tron - Święty Wojciech i początki Polski

książka wiara_i_tron.jpg
  • nowość

Przełom tysiącleci, na królewskich dworach i w biskupich pałacach toczy się brutalna walka o wpływy, a wszystkie ścieżki politycznych intryg zbiegają się w Rzymie. Rosnący w siłę książę Bolesław zapłaci każdą cenę, aby dołączyć do grona pomazańców. Nieprzebyte knieje północy skrywają pogańskie święte gaje, gdzie wciąż tli się ogień starej wiary.

Wtedy na dworze w Gnieźnie zjawia się On - uciekinier z Pragi, niemile widziany w Rzymie biskup, o germańskim imieniu Adalbert. Jego wiara jest gorąca, serce szczere, a odwagą zadziwia najlepszych piastowskich wojów. Jego wielkie ewangeliczne dzieło okaże się samobójczą misją, która przyniesie Chrobremu arcybiskupstwo i… koronę.

Niezwykła panorama żarliwego, okrutnego i zmysłowego średniowiecza - epoki, w której władza nierozerwalnie wiązała się z religią. Tajemnicze początki imperium Piastów i polskiego Kościoła. Prawdziwa historia św. Wojciecha. Książka, która wciąga mocniej niż najlepsze kino akcji.