Święty Mikołaj z Myry Nasz Wielki Patron

Dlaczego św. Mikołaj tak często patronuje parafiom i kościołom?
Jakie łaski wyprasza dla nas święty od prezentów?
Jak naprawdę wyglądał św. Mikołaj?
Jak św. Mikołaj obniżył podatki?
Poznajmy patrona dzieci, panien (zwłaszcza tych na wydaniu), marynarzy, żeglarzy, studentów, naukowców, pielgrzymów i podróżników, adwokatów, notariuszy, sędziów, kupców, aptekarzy, młynarzy, bankierów, cukierników i piekarzy, rybaków, flisaków, kamieniarzy, górników, wielu państw i miast na całym świecie, wspomożyciela w każdej potrzebie.
Święty Mikołaj nie jest ani postacią fikcyjną, ani bajkową ze świątecznej reklamy. On naprawdę żył i do dziś jest jednym z najpopularniejszych świętych Kościoła. Czego możemy się od niego nauczyć? Przede wszystkim miłosierdzia w praktyce. Święty Mikołaj jest też doskonałym przykładem kapłana miłującego Boga i bliźnich, wzorem człowieka bezgranicznie ufającego Bogu, stojącego na straży sprawiedliwości.