Ojcowska miłość

Tata, który jest dostępny, ma w sobie dużą otwartość, i który zadaje dzieciom pytania, rozwija wspólne zainteresowania, wkłada wysiłek w rozwój przyjaźni i dba o to, by rodzina wytworzyła wspólne tradycje, jest na dobrej drodze do tego, by przybliżać dzieciom obraz naszego Ojca w Niebie. Taki mężczyzna jest zarówno ojcem, jak i przyjacielem swoich dzieci.

Taki ojciec daje swoim dzieciom coś więcej niż tylko przyjaźń. On uczy je, jak budować relacje, pokazuje im wzór zdrowej rodziny, jest ochroną przed niebezpiecznymi i szkodliwymi przyjaźniami. Przygotowuje swoje dzieci do wchodzenia w interakcje społeczne z rówieśnikami w okresie dojrzewania i w dorosłym życiu. Daje im przyjaźń, która pośród wielu wyzwań i przemian wieku dojrzewania zawsze będzie stałym elementem ich życia. Taki ojciec zachęca też dzieci do tego, by rozwijały przyjaźń ze swoim Ojcem w Niebie, z Bogiem.

Książka zawiera dodatkowo listę 60 fajnych rzeczy, które tata może robić ze swoimi dziećmi. Oto kilka takich propozycji:
1) Raz na trzy miesiące wybierz się na "randkę z tatą" z każdym ze swoich dzieci.
2) Zorganizuj Niedzielny Rodzinny Maraton Gier Planszowych.
3) Na Święta Bożego Narodzenia weź dzieci na spacer po okolicy, żeby zobaczyć lampki.
4) Ugotujcie specjalny posiłek dla mamy. Niech dzieci przygotują menu i wspólnie zabawcie się w kelnerów i kelnerki (pamiętajcie, żeby potem wspólnie posprzątać!).
5) Pójdźcie razem na śniadanie do restauracji. Pozwól dzieciom zamówić jedzenie dla siebie.
6) Sklejcie razem model. Pozwól dziecku jak najwięcej samodzielnie montować.
7) Wyprawcie się na "łono przyrody".
8) Upieczcie całą masę czekoladowych ciasteczek, do podziału między przyjaciół twoich dzieci.

Dane techniczne

Autor Josh McDowell