Maksymilian M. Kolbe - Biografia świętego męczennika

Maksymilian M. Kolbe

Biografia świętego męczennika

Maksymilian M. Kolbe – „Szaleniec Niepokalanej”
Mówiono o nim, że posiada niezwykły umysł, jest genialnym organizatorem i wielkim wizjonerem. Nie ma wątpliwości, że był także kapłanem, który głęboko przyjął do serca ewangeliczną prawdę o tym, iż nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie oddaje za przyjaciół swoich. Ale pojawiały się też opinie o jego antysemityzmie, twardym charakterze i bezkompromisowości.

KIM TAK NAPRAWDĘ BYŁ JEDEN Z NAJWIĘKSZYCH POLSKICH ŚWIĘTYCH?
Katolicki publicysta i filozof Tomasz P. Terlikowski przez wiele lat tropił wszystkie wątki życia i działalności ojca Maksymiliana Kolbego. Zafascynowany dokonaniami zakonnika zbierał zapiski, dokumenty kościelne, fotografie, nagrania i relacje świadków. Dzięki temu dotarł do wielu nieznanych faktów z życia świętego, które zaskakują i w zupełnie nowym świetle przedstawiają jego fenomen. Autor bada fascynujące życie kapłana, jego duchowość, powołanie, zaangażowanie społeczne oraz wizjonerskie podejście do nowych technologii. Przede wszystkim jednak staje twarzą w twarz z oskarżeniem ojca Kolbego o antysemityzm. Ta książka jest nie tylko fascynującą opowieścią o zakonniku tworzącym pierwsze kościelne imperium medialne, ale przede wszystkim jest próbą zrozumienia człowieka, którego życie jest niezwykłym świadectwem wierności najważniejszemu z przykazań – przykazaniu miłości Boga i bliźniego.

Format 145x205 mm
Stron 672
Data wydania 2017-03-15
Oprawa broszurowa ze skrzydełkami
Masa 732 g

W dobie kryzysu ojcostwa i męskości widzimy konieczność wspierania mężczyzn w ich rozwoju duchowym i osobistym. Potrzebujmy odpowiedzialnych i zaangażowanych mężów i ojców. Mężczyzn, którzy będą stali na straży wartości. Robimy to poprzez konferencje, spotkania, szkolenia, rekolekcje i różnego rodzaju akcje i inicjatywy. Na to wszystko potrzeba środków. Liczymy na twoją pomoc.