Kodeks rycerski. Jak wieść szlachetne życie

Walka rozgrywa się w sercu człowieka, który wie komu służy. I każdy może tu odnosić prawdziwe zwycięstwa, odnajdując radość życia i godność rycerskiej służby.
33 sentencje tego współczesnego kodeksu – jak symboliczna liczba lat ziemskiego życia Wielkiego Króla – mają służyć pomocą w codziennych zwycięstwach.

Jak wygląda zbroja Bożego rycerza, można się dowiedzieć od św. Pawła:
„My zaś, którzy do dnia należymy, bądźmy trzeźwi, odziani w pancerz wiary i miłości oraz hełm nadziei zbawienia” (1 Tes 5,8).

W liście do Efezjan podaje on jeszcze bardziej szczegółowy opis:
„Stańcie więc do walki przepasawszy biodra wasze prawdą i oblókłszy pancerz, którym jest sprawiedliwość, a obuwszy nogi w gotowość głoszenia dobrej nowiny o pokoju. W każdym położeniu bierzcie wiarę jako tarczę, dzięki której zdołacie zgasić wszystkie rozżarzone pociski Złego. Weźcie też hełm zbawienia i miecz Ducha, to jest słowo Boże – wśród wszelakiej modlitwy
i błagania” (Ef 6,14-18).

AutorAndrzej Zając

prawa:twarda