Dwie Korony - DVD Film

dwie-korony dvd.jpg
  • nowość
Producent: -

„Dwie Korony” to pierwszy film ukazujący nieznane dotąd fakty z życia o. Maksymiliana Kolbe, począwszy od jego dzieciństwa, aż do heroicznej decyzji o oddaniu życia za współwięźnia w Auschwitz. Film pokazuje drogę o. Maksymiliana do świętości. Mówi o świecie ludzkich wartości, wartości ponadczasowych takich jak: prawda, dobro, piękno. Kształtuje postawy moralne i skłania do autorefleksji nad własnym życiem, postawą i wartościami moralnymi.

Reżyserem filmu „Dwie Korony” jest Michał Kondrat. Autor filmów dokumentalnych, między innymi „Jak pokonać Szatana”, za który zdobył w 2014 r. Grand Prix podczas XXIX Międzynarodowego Festiwalu Filmów i Multimediów w Niepokalanowie. Jest także twórcą filmu „Matteo”, który odniósł duży sukces

kinowy. Oprócz tworzenia własnych filmów, zajmuje się także ich dystrybucją. Były to m.in. filmy: „Pilecki”, „Wyklęty”, „Zerwany kłos” oraz „There be dragons” w reżyserii Rolanda Joffé.

W warstwie fabularnej filmu występują znakomici polscy aktorzy m.in.: Adam Woronowicz, Cezary Pazura, Maciej Musiał, Antoni Pawlicki, Dominika Figurska, Sławomir Orzechowski.

W części dokumentalnej wypowiadają się znawcy życia o. Maksymiliana: osoby duchowne i świeckie, np. Kazimierz Piechowski, który spotkał o. Maksymiliana w czasie pobytu w obozie, a słowa, które od niego wówczas usłyszał, przemieniły go i ukierunkowały duchowo na całe życie.

Reżyseria: Michał Kondrat
Scenariusz: Joanna Ficińska