Benedykt XVI Ostatnie rozmowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny

a wiadomość przez ostatnie miesiące trzymana była w ścisłej tajemnicy. Papież Benedykt XVI po wielu przemyśleniach postanowił, że po raz ostatni zabierze publicznie głos. Na współautora publikacji wybrał Petera Seewalda, autora wcześniejszych bestsellerowych książek-wywiadów z papieżem. Owocem wielu wspólnych spotkań jest książka Ostatnie rozmowy. Sensacyjna książka-testament Benedykta XVI ukaże sie 8 września równocześnie w kilkudziesięciu krajach. Papież emeryt zapowiada, że to jego ostatni publiczny wywiad.

W Ostatnich rozmowach emerytowany papież mówi wprost o powodach swojej rezygnacji, kluczowych momentach swojego pontyfikatu, o konklawe i o swoim następcy - Franciszku oraz o trudnych i kontrowersyjnych wydarzeniach, które miały miejsce, gdy zasiadał na Tronie Piotrowym, m.in. o aferze Vatileaks, trudnych reformach kurii rzymskiej, lobby gejowskim i nadużyciach seksualnych w Kościele. Benedykt XVI nigdy wcześniej nie mówił tak otwarcie o swojej wierze, współczesnych wyzwaniach chrześcijaństwa i o przyszłości Kościoła. Jeden z największych teologów i myślicieli naszych czasów opowiada również o swojej rodzinie i innych drogich mu osobach, a także o kluczowych momentach w swojej biografii. Po raz pierwszy w historii Kościoła papież podsumowuje swój pontyfikat oraz szczerze odpowiada na pytania, które od kilku lat nurtują nie tylko dziennikarzy, ale i wielu katolików.

"Ostatnie rozmowy" to najbardziej wyczekiwana książka tego roku.